Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
310 min.

Quiche to jedna z tych potraw, która nie tylko zawsze się udaje, ale również wybornie smakuje. Tym razem wersja rybno-warzywna w masie jajecznej z dodatkiem serka Boursin.

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 120 g masła
  • 1/4 szklanki lodowatej wody

Przygotowanie:

1Mąkę przesiać z solą, dodać masło i wysiekać, aż będzie przypominać kruszonkę. Po łyżce dodawać wodę, zarabiając ciasto. Obwinąć w folię i wstawić na 4 godziny do lodówki (można na noc).

2Brokuły podzielić na różyczki i krótko obgotować w wodzie. Odcedzić.

3Łososia pokroić na kawałki i podsmażyć na oliwie. Dodać cebulę i brokuły, wymieszać.

4Śmietanę zmiksować z jajkami. Serek pokruszyć i wymieszać z masą. Doprawić solą i pieprzem.

5Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić okrągłą blaszkę.

6Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki blaszki. Wyłożyć brokuły z łososiem i zalać masą jajeczną.

7Piec przez około 40-50 minut, aż masa jajeczna się zetnie, a wierzch przyrumieni. Przed krojeniem odstawić na 15 minut.

Porcja dla:

8 osób