20 min.
50 min.
310 min.
Quiche to jedna z tych potraw, która nie tylko zawsze się udaje, ale również wybornie smakuje. Tym razem wersja rybno-warzywna w masie jajecznej z dodatkiem serka Boursin.
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 120 g masła
- 1/4 szklanki lodowatej wody
Przygotowanie:
1Mąkę przesiać z solą, dodać masło i wysiekać, aż będzie przypominać kruszonkę. Po łyżce dodawać wodę, zarabiając ciasto. Obwinąć w folię i wstawić na 4 godziny do lodówki (można na noc).
2Brokuły podzielić na różyczki i krótko obgotować w wodzie. Odcedzić.
3Łososia pokroić na kawałki i podsmażyć na oliwie. Dodać cebulę i brokuły, wymieszać.
4Śmietanę zmiksować z jajkami. Serek pokruszyć i wymieszać z masą. Doprawić solą i pieprzem.
5Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić okrągłą blaszkę.
6Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki blaszki. Wyłożyć brokuły z łososiem i zalać masą jajeczną.
7Piec przez około 40-50 minut, aż masa jajeczna się zetnie, a wierzch przyrumieni. Przed krojeniem odstawić na 15 minut.
Porcja dla:
8 osób