Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

Łatwa do przyrządzenia, lekka, warzywna potrawa. Posmakuje zarówno wegetarianom jak i wielbicielom mięsa.

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 2 duże, bądź 4 małe cukinie
  • 2 czerwone/żółte papryki
  • 4 duże pomidory
  • 1 średnia cebula

Przygotowanie:

1Bakłażany przeciąć na pół. Następnie pociąć w paski grubości ok. 1,5 cm. Tak samo robimy z cukinią. Bakłażany i cukinię można również pociąć w grubą kostkę.

2Paprykę obieramy ze skórki. Wykrajamy trzon, kroimy wzdłuż na trzy części, wycinamy białe części i wybieramy nasiona. Kroimy w grubą kostkę.

3Pomidory nacinamy nożem, robiąc krzyżyk na spodzie. Parzymy w gorącej wodzie ok. 20 sekund, wylewamy wodę i zalewamy zimną. Czekamy aż ostygną. Następnie obieramy pomidory ze skórki, kroimy na 4 części i wybieramy gniazda nasienne. Kroimy w grubą kostkę.

4Cebulę kroimy w drobne paski.

5Ocet winny mieszamy z cukrem.

6Rozgrzewamy głęboką patelnię, lejemy na nią dwie łyżki oliwy. Wykładamy pokrojony bakłażan i smażymy ok. 5 minut z obu stron, aż nabierze złotawego koloru. Zdejmujemy z patelni. Tak samo robimy z cukinią. Pamiętajmy, żeby nie przesadzić ze smażeniem. Cukinia i bakłażan będą się jeszcze gotowały.

7Następnie podsmażamy przez ok. 5 minut paprykę.

8W dużym garnku z nieprzywieralną powierzchnią dusimy na łyżce oliwy przez ok 5 minut cebulę. Kiedy stanie się miękka, dodajemy zgniecione ząbki czosnku, mieszamy i zostawiamy na ok. minutę.

9Do cebuli dodajemy wcześniej przysmażoną cukinię i bakłażan, wsypujemy paprykę, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie wrzucamy pokrojone pomidory, jeszcze raz mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na ok 20 minut, mieszając od czasu do czasu.

10Na sam koniec, kiedy warzywa są już miękkie (nie wcześniej, inaczej zostaniemy z twardymi i niedogotowanymi składnikami), wlewamy do garnka ocet z cukrem, mieszamy, dosypujemy bazylię, dobrze mieszamy i zostawiamy na ok 10 minut, mieszając sporadycznie.

11Ratatouille podajemy na ciepło, bez żadnych dodatków. Smacznego!

Porcja dla:

4 osób