15 min.
30 min.
45 min.
To risotto jest kremowe, serowe i pełne smaku. Ryż gotuje się z dynią, prażonymi orzechami włoskimi i startym parmezanem. Doskonały, sycący posiłek na zimę.
Składniki:
- 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 cebulki (szalotki), posiekane
- 450 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- 400 g ryżu do risotto (arborio)
Przygotowanie:
1W małej patelni uprażyć orzechy i odstawić.
2W średniej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na nim szalotki (smażyć przez 3-4 minuty). Dodać dynię i smażyć przez 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu.
3Wmieszać ryż i mieszając smażyć przez 3 minuty, aż zacznie wydzielać orzechowy aromat. Dodać pieprz cayenne i tymianek.
4Stopniowo dodawać gorący bulion drobiowy, po 250 ml na raz. Kiedy ryż wchłonie bulion, dodać kolejne 250 ml. Stale mieszać i zdrapywać z dna patelni ryż, który przywrze. Zużycie całego bulionu powinno zająć około 20-25 minut.
5Zdjąć patelnię z ognia, wmieszać parmezan i orzechy. Doprawić solą i pieprzem i podawać.
Porcja dla:
6 osób