35 min.
35 min.
70 min.
Potrawy japońskie zawierają z reguły niewiele tłuszczu. Wszystkie potrzebne składniki są dziś dostępne w supermarketach. Należy użyć specjalnego ryżu do sushi, który po ugotowaniu lekko się klei.
Składniki:
- 300 g ryżu do sushi
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 cebule dymki, drobno posiekane
- 30 g ogórka, pozbawionego pestek, drobno pokrojonego
- 115 g wędzonego łososia
- 4 arkusze wodorostów nori
- 2 łyżeczki wasabi
Przygotowanie:
1Ugotować ryż we wrzącej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
2Wsypać do małego garnka cukier, sól, wlać ocet i podgrzewać delikatnie, aż cukier się rozpuści. Polać takim płynem ugotowany ryż, dodać cebulę i ogórek, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do ostygnięcia.
3Podzielić ryż na 4 równe porcje. Łososia pokroić na paski o szerokości około 1 cm. Ułożyć płat nori, błyszczącą stroną do dołu na bambusowej macie lub kawałku pergaminu do pieczenia położonym na desce. Rozsmarować na nori porcję ryżu, równomiernie przyciskając; zostawić u dołu i u góry wolne paski o szerokości 1 cm. Ułożyć ½ łososia w linii od brzegu do brzegu na środku warstwy ryżu, posmarować rybę ½ łyżeczki pasty wasabi.
4Zawinąć nori z ryżem, tak aby powstał zgrabny rulon, pomagając sobie matą bambusową lub pergaminem. Należy zawijać ścisło. W ten sam sposób przygotować 3 pozostałe rulony.
5Pokroić mokrym nożem każdy rulon w poprzek na 8 kawałków i ułożyć je na półmisku. Podczas krojenia za każdym razem płukać nóż w wodzie. Udekorować kawałkami marynowanego imbiru i podać małe naczynie z sosem shoyu lub tamari do maczania roladek.
Porcja dla:
32 osób