Czas przygotowania:
35 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
70 min.

Potrawy japońskie zawierają z reguły niewiele tłuszczu. Wszystkie potrzebne składniki są dziś dostępne w supermarketach. Należy użyć specjalnego ryżu do sushi, który po ugotowaniu lekko się klei.

Składniki:

  • 300 g ryżu do sushi
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 cebule dymki, drobno posiekane
  • 30 g ogórka, pozbawionego pestek, drobno pokrojonego
  • 115 g wędzonego łososia
  • 4 arkusze wodorostów nori
  • 2 łyżeczki wasabi

Przygotowanie:

1Ugotować ryż we wrzącej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

2Wsypać do małego garnka cukier, sól, wlać ocet i podgrzewać delikatnie, aż cukier się rozpuści. Polać takim płynem ugotowany ryż, dodać cebulę i ogórek, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do ostygnięcia.

3Podzielić ryż na 4 równe porcje. Łososia pokroić na paski o szerokości około 1 cm. Ułożyć płat nori, błyszczącą stroną do dołu na bambusowej macie lub kawałku pergaminu do pieczenia położonym na desce. Rozsmarować na nori porcję ryżu, równomiernie przyciskając; zostawić u dołu i u góry wolne paski o szerokości 1 cm. Ułożyć ½ łososia w linii od brzegu do brzegu na środku warstwy ryżu, posmarować rybę ½ łyżeczki pasty wasabi.

4Zawinąć nori z ryżem, tak aby powstał zgrabny rulon, pomagając sobie matą bambusową lub pergaminem. Należy zawijać ścisło. W ten sam sposób przygotować 3 pozostałe rulony.

5Pokroić mokrym nożem każdy rulon w poprzek na 8 kawałków i ułożyć je na półmisku. Podczas krojenia za każdym razem płukać nóż w wodzie. Udekorować kawałkami marynowanego imbiru i podać małe naczynie z sosem shoyu lub tamari do maczania roladek.

Porcja dla:

32 osób