Czas przygotowania:
35 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
50 min.

Pyszne rożki z ciasta filo napełnione warzywnym nadzieniem. Mogą mieć łagodny albo ostry smak, zależnie od tego, czy doprawimy je łagodnym, czy ostrym curry.

Składniki:

  • 2 płaty ciasta filo
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry
  • 1–2 ziemniaki (około 200 g)
  • 1 mała marchewka
  • 50 g mrożonego groszku
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Ziemniaki i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Gotować przez 5 minut pod przykryciem w niewielkiej ilości wody. Odcedzić i włożyć do miski.

2Dodać curry oraz posiekaną kolendrę i wymieszać, lekko rozgniatając. Doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić.

3Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Położyć na blacie płat ciasta filo i pokroić go na 6 pasów długości około 30 cm. Cienko posmarować olejem.

4Na końcu pierwszego pasa ciasta położyć 1 łyżeczkę nadzienia. Róg ciasta zawinąć na nadzienie tak, by powstał trójkąt prostokątny. Nieco docisnąć, spłaszczając nadzienie, potem zawijać trójkąt nadal raz za razem, aż do końca pasa ciasta. Pozostałe pasy zwinąć w identyczny sposób w trójkątne rożki. Drugi płat także pokroić na 6 pasów, posmarować olejem i pozwijać jak pierwszy.

5Ułożyć rożki na blasze tak, by końcowa krawędź ciasta znalazła się pod spodem. Posmarować je z wierzchu olejem i posypać rozgniecionymi ziarnami kolendry. Piec przez 10–15 minut, aż rożki zrobią się złotobrązowe.

6Przyrządzić salsę. Obrać mango, oddzielić miąższ od pestki i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać w misce z tartym imbirem, sokiem cytrynowym, cukrem, płatkami chili i olejem. Podawać jako dodatek do gorących rożków.

Porcja dla:

4 osób