Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Te kawałki kurczaka zapiekane w cieście są pyszne i soczyste! Wiele moich znajomych pytało o przepis, a mój mąż je po prostu uwielbia!

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka bez kości i skóry
  • 2 jajka, rozbełtane
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta zgniecionych płatków czerwonej papryki

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temperatury 220ºC. Popryskać blachę olejem w sprayu.

2Odciąć nadmiar tłuszczu z kurczaka i pokroić w kostkę o boku 3 cm.

3W misce rozbełtać jajka z wodą i dodać kawałki kurczaka.

4W misce połączyć natkę pietruszki, tymianek, czerwoną paprykę, bułkę tartą, kiełki pszeniczne, bazylię i pieprz. Dodać olej i wymieszać widelcem, żeby wszystko równo pokryć. Wlać marynatę do worka, wrzucić również kurczaka i dobrze wymieszać.

5Umieścić kurczaka na przygotowanej blaszce i piec w 220ºC przez 10 minut, obrócić wszystkie kawałki i piec przez kolejne 5 minut.

Porcja dla:

4 osób