Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Te kawałki kurczaka zapiekane w cieście są pyszne i soczyste! Wiele moich znajomych pytało o przepis, a mój mąż je po prostu uwielbia!
Składniki:
- 4 piersi kurczaka bez kości i skóry
- 2 jajka, rozbełtane
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- szczypta zgniecionych płatków czerwonej papryki
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do temperatury 220ºC. Popryskać blachę olejem w sprayu.
2Odciąć nadmiar tłuszczu z kurczaka i pokroić w kostkę o boku 3 cm.
3W misce rozbełtać jajka z wodą i dodać kawałki kurczaka.
4W misce połączyć natkę pietruszki, tymianek, czerwoną paprykę, bułkę tartą, kiełki pszeniczne, bazylię i pieprz. Dodać olej i wymieszać widelcem, żeby wszystko równo pokryć. Wlać marynatę do worka, wrzucić również kurczaka i dobrze wymieszać.
5Umieścić kurczaka na przygotowanej blaszce i piec w 220ºC przez 10 minut, obrócić wszystkie kawałki i piec przez kolejne 5 minut.
Porcja dla:
4 osób