30 min.
40 min.
70 min.
Delikatne mięso drobiowe na słodko, duszone w winie. Przygotowane w ten sposób roladki kroję na mniejsze części i podaję jako zakąski.
Składniki:
- 600 g piersi z kurczaka
- sól
- biały pieprz
- 2 duże twarde gruszki
- 10 g płynnego miodu
- 60 g masła
- 30 ml białego wytrawnego wina
Przygotowanie:
1Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Piersi można przekroić na pół uzyskując mniejsze kawałki i lekko roztłuc tłuczkiem do mięsa. Natrzeć solą i pieprzem.
2Gruszki umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić jedną w cienkie paski, a drugą w plasterki.
3Na każdym kawałku kurczaka rozsmarować odrobinę miodu i ułożyć po kawałku gruszki pokrojonej w paski.
4Mięso zwinąć w ruloniki i spiąć wykałaczkami, aby nie rozpadły się podczas smażenia.
5W rondlu rozgrzać 40 g masła i zrumienić na nim ruloniki z każdej strony smażąc je przez 2-3 minuty.
6Do rondla z mięsem wlać wino, doprawić solą i pieprzem, i dusić mięso pod przykryciem jeszcze przez 20 minut.
7Na osobnej patelni rozgrzać resztę masła i podsmażyć plasterki drugiej gruszki na złoty kolor. Lekko dosłodzić miodem.
8Uduszone ruloniki wyciągnąć z wina, wyciągnąć wykałaczki i przełożyć mięso na talerz. Polać lekko słodkim sosem z gruszek.
Porcja dla:
2 osób