Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Delikatne mięso drobiowe na słodko, duszone w winie. Przygotowane w ten sposób roladki kroję na mniejsze części i podaję jako zakąski.

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • sól
  • biały pieprz
  • 2 duże twarde gruszki
  • 10 g płynnego miodu
  • 60 g masła
  • 30 ml białego wytrawnego wina

Przygotowanie:

1Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Piersi można przekroić na pół uzyskując mniejsze kawałki i lekko roztłuc tłuczkiem do mięsa. Natrzeć solą i pieprzem.

2Gruszki umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić jedną w cienkie paski, a drugą w plasterki.

3Na każdym kawałku kurczaka rozsmarować odrobinę miodu i ułożyć po kawałku gruszki pokrojonej w paski.

4Mięso zwinąć w ruloniki i spiąć wykałaczkami, aby nie rozpadły się podczas smażenia.

5W rondlu rozgrzać 40 g masła i zrumienić na nim ruloniki z każdej strony smażąc je przez 2-3 minuty.

6Do rondla z mięsem wlać wino, doprawić solą i pieprzem, i dusić mięso pod przykryciem jeszcze przez 20 minut.

7Na osobnej patelni rozgrzać resztę masła i podsmażyć plasterki drugiej gruszki na złoty kolor. Lekko dosłodzić miodem.

8Uduszone ruloniki wyciągnąć z wina, wyciągnąć wykałaczki i przełożyć mięso na talerz. Polać lekko słodkim sosem z gruszek.

Porcja dla:

2 osób