30 min.
40 min.
70 min.
Kafteji to coś na kształt tunezyjskiego jedzenia dla ubogich: różne warzywa są smażone oddzielnie, a następnie razem z dodatkiem jajka – potem sieka się je z grubsza dużym nożem. Podaje się je z bagietką, jako nadzienie.
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- dużo oliwy z oliwek
- 1 zielona papryka
- 5 cebul
- 1 łyżka przyprawy ras el hanout
- 500 g dyni, obranej, pestki usunięte
- 3 jajka
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę wielkości 5 cm.
2Do dużego rondla wlać 1-2 cm oliwy i dobrze rozgrzać. Smażyć ziemniaki na złocisty kolor (około 20 minut), odwracając je od czasu do czasu. Wyłożyć na papierowy ręcznik, aby odciekły z tłuszczu.
3Papryki przekroić na pół i usunąć nasiona. Posmarować oliwą i ułożyć na blasze do pieczenia skórką ku górze. Wstawić pod grill i piec, aż skórka ściemnieje i powstaną na niej pęcherzyki. Gorącą paprykę przełożyć do woreczka (np. na mrożonki) i szczelnie go zamknąć. Wyjąć paprykę z worka po 15 minutach i obrać ze skórki.
4W międzyczasie rozgrzać w osobnym rondlu więcej oliwy. Obrać cebulę i pokroić w cieknie krążki. Smażyć na złoty kolor przez 15 minut, często mieszając. Na koniec dodać ras el hanout.
5Dynię pokroić w kostkę wielkości 5 cm i podsmażać przez 15 minut w rondlu, w którym były smażone ziemniaki, aż zmięknie i się nieco przyrumieni. Wyłożyć na ręcznik papierowy.
6W rondla wylać oliwę i włożyć do niego wszystkie usmażone i upieczone warzywa. Jajka roztrzepać i polać nimi warzywa. Przykryć rondel i postawić rondel na niewielkim ogniu, aby jajka się ścięły. Przełożyć zawartość rondla na dużą deskę do krojenia, oprószyć solą i pieprzem i posiekać wszystko dużym nożem.
Porcja dla:
6 osób