Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Kafteji to coś na kształt tunezyjskiego jedzenia dla ubogich: różne warzywa są smażone oddzielnie, a następnie razem z dodatkiem jajka – potem sieka się je z grubsza dużym nożem. Podaje się je z bagietką, jako nadzienie.

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • dużo oliwy z oliwek
  • 1 zielona papryka
  • 5 cebul
  • 1 łyżka przyprawy ras el hanout
  • 500 g dyni, obranej, pestki usunięte
  • 3 jajka
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę wielkości 5 cm.

2Do dużego rondla wlać 1-2 cm oliwy i dobrze rozgrzać. Smażyć ziemniaki na złocisty kolor (około 20 minut), odwracając je od czasu do czasu. Wyłożyć na papierowy ręcznik, aby odciekły z tłuszczu.

3Papryki przekroić na pół i usunąć nasiona. Posmarować oliwą i ułożyć na blasze do pieczenia skórką ku górze. Wstawić pod grill i piec, aż skórka ściemnieje i powstaną na niej pęcherzyki. Gorącą paprykę przełożyć do woreczka (np. na mrożonki) i szczelnie go zamknąć. Wyjąć paprykę z worka po 15 minutach i obrać ze skórki.

4W międzyczasie rozgrzać w osobnym rondlu więcej oliwy. Obrać cebulę i pokroić w cieknie krążki. Smażyć na złoty kolor przez 15 minut, często mieszając. Na koniec dodać ras el hanout.

5Dynię pokroić w kostkę wielkości 5 cm i podsmażać przez 15 minut w rondlu, w którym były smażone ziemniaki, aż zmięknie i się nieco przyrumieni. Wyłożyć na ręcznik papierowy.

6W rondla wylać oliwę i włożyć do niego wszystkie usmażone i upieczone warzywa. Jajka roztrzepać i polać nimi warzywa. Przykryć rondel i postawić rondel na niewielkim ogniu, aby jajka się ścięły. Przełożyć zawartość rondla na dużą deskę do krojenia, oprószyć solą i pieprzem i posiekać wszystko dużym nożem.

Porcja dla:

6 osób