Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
30 min.

Jest to doskonały przepis na autentyczny meksykański ryż (nie mylić z hiszpańskim!), który robię jako dodatek do wszystkich moich meksykańskich potraw. Tajemnicą takiego ryżu jest dobrze go ugotować w dobrej jakości rosole lub bulionie drobiowym.

Składniki:

  • 190 g (1 szklanka) długoziarnistego białego ryżu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 355 ml (1,5 szklanki) rosołu drobiowego
  • 1/2 drobno posiekanej cebuli
  • 1/2 drobno posiekanej zielonej papryki
  • 1 świeża papryczka jalapeño (lub czuszka), drobno posiekana

Przygotowanie:

1W średnim rondelku podsmażać ryż na oleju na średnim ogniu przez około 3 minuty. Następnie wlać rosół i doprowadzić do wrzenia. Wmieszać cebulę, paprykę, jalapeño i pokrojone w kostkę pomidory. Wrzucić kostkę bulionową, doprawić całość solą i pieprzem, kuminem, kolendrą i czosnkiem. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i zmniejszyć ogień do minimum. Gotować przez 20 minut.

Porcja dla:

6 osób