Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Brokuły są lekko podgotowane na parze, więc nie tracą jędrności. Do tego chrupiące prażone orzechy pinii i pikantny vinaigrette z czosnkiem. Ta sałatka jest pyszna i bardzo zdrowa!

Składniki:

  • 1 brokuł, pokrojony na różyczki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 35 g orzeszków piniowych
  • 1,5 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione w prasce
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 3 łyżki rodzynek

Przygotowanie:

1Do niedużego garnka wlać wodę i ustawić na garnku sitko do gotowania na parę tak, aby nie dotykało wody. Przykryć garnek i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda zacznie się gotować, na sitku ułożyć brokuły, przykryć i gotować 3-4 minuty, aż lekko zmiękną.

2Opłukać brokuły pod zimną wodą i odstawić.

3W małym rondelku na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać orzeszki i smażyć, mieszając, ok. 2-3 minuty, aż się lekko przyrumienią (ale nie za mocno).

4W dużej misce wymieszać rózgą ocet ryżowy z olejem roślinnym, czosnkiem i pieprzem cayenne.

5Do miski z dressingiem wrzucić brokuły, orzeszki i rodzynki. Delikatnie wymieszać.

Porcja dla:

4 osób