10 min.
10 min.
20 min.
Brokuły są lekko podgotowane na parze, więc nie tracą jędrności. Do tego chrupiące prażone orzechy pinii i pikantny vinaigrette z czosnkiem. Ta sałatka jest pyszna i bardzo zdrowa!
Składniki:
- 1 brokuł, pokrojony na różyczki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 35 g orzeszków piniowych
- 1,5 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione w prasce
- szczypta pieprzu cayenne
- 3 łyżki rodzynek
Przygotowanie:
1Do niedużego garnka wlać wodę i ustawić na garnku sitko do gotowania na parę tak, aby nie dotykało wody. Przykryć garnek i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda zacznie się gotować, na sitku ułożyć brokuły, przykryć i gotować 3-4 minuty, aż lekko zmiękną.
2Opłukać brokuły pod zimną wodą i odstawić.
3W małym rondelku na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać orzeszki i smażyć, mieszając, ok. 2-3 minuty, aż się lekko przyrumienią (ale nie za mocno).
4W dużej misce wymieszać rózgą ocet ryżowy z olejem roślinnym, czosnkiem i pieprzem cayenne.
5Do miski z dressingiem wrzucić brokuły, orzeszki i rodzynki. Delikatnie wymieszać.
Porcja dla:
4 osób