Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
1560 min.

Popularne danie na uroczyste okazje. Schab przekładany suszonymi śliwkami i czosnkiem. Pokryty mieszaniną musztardy i majonezu i pieczony w folii. Aromatyczny i soczysty!

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 15 suszonych śliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Schab pokroić w poprzek na plastry o grubości 1,5 cm, ale tak, aby nie przecinać mięsa do końca. Będzie wtedy przypominać książkę.

2Śliwki zalać wrzątkiem, aby zmiękły, usunąć pestki. Posiekać, dodać czosnek, tymianek, sól i pieprz, wymieszać. W oddzielnej miseczce musztardę wymieszać z majonezem i solą. Łyżkę tej mieszanki dodać do śliwek.

3Śliwkowe nadzienie rozprowadzić w nacięciach mięsa.

4Mieszaniną musztardy i majonezu posmarować schab ze wszystkich stron. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny (nie na dłużej niż 2 dni).

5Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C. Piec schab przez 30 minut, następnie rozwinąć folię, przewrócić mięso na drugą stronę i piec przez kolejne 30 minut. Znów odwrócić i piec jeszcze przez 30 minut (w sumie 1,5 godziny).

Porcja dla:

6 osób