Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Z bogatej w białko cieciorki z puszki można szybko przyrządzić pożywne danie wegetariańskie. Wystarczy wymieszać ją z pikantnymi dodatkami i dodać kolorowe warzywa. Podawać z kuskusem lub podgrzanymi chapatti oraz jogurtem naturalnym.

Składniki:

  • 1 puszka (400 g) cieciorki, odsączonej i wypłukanej
  • sok i skórka drobno otarta z 1 limonki
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

1Cieciorkę wymieszać ze skórką i sokiem z limonki, cukrem, przyprawą garam masala, cynamonem i oregano. Odstawić na kilka minut.

2Rozgrzać olej na dużej patelni, dodać cebulę i smażyć przez 4 minuty, cały czas mieszając, aż zacznie się rumienić. Zmniejszyć ogień i wrzucić paprykę. Smażyć jeszcze przez 3–4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą prawie miękkie.

3Dodać pomidory i pikantną mieszankę warzyw. Smażyć przez 2 minuty, aż będą gorące.

Porcja dla:

4 osób