10 min.
10 min.
20 min.
Z bogatej w białko cieciorki z puszki można szybko przyrządzić pożywne danie wegetariańskie. Wystarczy wymieszać ją z pikantnymi dodatkami i dodać kolorowe warzywa. Podawać z kuskusem lub podgrzanymi chapatti oraz jogurtem naturalnym.
Składniki:
- 1 puszka (400 g) cieciorki, odsączonej i wypłukanej
- sok i skórka drobno otarta z 1 limonki
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- ½ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
1Cieciorkę wymieszać ze skórką i sokiem z limonki, cukrem, przyprawą garam masala, cynamonem i oregano. Odstawić na kilka minut.
2Rozgrzać olej na dużej patelni, dodać cebulę i smażyć przez 4 minuty, cały czas mieszając, aż zacznie się rumienić. Zmniejszyć ogień i wrzucić paprykę. Smażyć jeszcze przez 3–4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą prawie miękkie.
3Dodać pomidory i pikantną mieszankę warzyw. Smażyć przez 2 minuty, aż będą gorące.
Porcja dla:
4 osób