80 min.
45 min.
125 min.
Chleb żytni zawiera mniej glutenu niż pszenny, więc ma bardziej zwarty i wilgotny miękisz. Nasiona kminku to tradycyjna przyprawa do pieczywa. Chlebek ten najlepiej smakuje z rybą, szczególnie wędzoną makrelą, piklingiem z grilla i śledziami, a także z miękkimi serami.
Składniki:
- 300 g mąki żytniej
- 100 g białej mąki chlebowej
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- 7 g suszonych drożdży instant
- 2 łyżeczki ziaren kminku
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 200 ml wody o temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
1Przesiać oba gatunki mąki, sól i cukier do dużej miski. Dodać drożdże oraz kminek, wymieszać. Wlać oliwę z oliwek do wody i wymieszać. Wlać do suchych składników. Wymieszać najpierw drewnianą łyżką, a następnie wyrobić dłońmi gęste, lepkie i nieco grudkowate ciasto.
2Wyłożyć ciasto na blat poprószony mą ką i zagniatać około 10 minut, aż zrobi się gładkie i bardzo twarde. Uformować owalny bochenek o długości około 18 cm i ułożyć na nasmarowanej blasze. Przykryć luźno folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce mniej więcej na godzinę, aż ciasto niemal podwoi swą objętość. Wierzch ciasta powinien lekko popękać.
3Pod koniec czasu przeznaczonego na rośnięcie ciasta rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Odkryć ciasto i piec je 40-45 minut, aż przyrumieni się lekko, a popukane w spód będzie wydawać pusty odgłos.
4Przełożyć bochenek na metalową kratkę, by całkowicie ostygł, a następnie włożyć go do foliowej torebki na całą noc (dzięki temu skórka będzie miękka). Od chwili wyjęcia z torebki chleb ten zachowuje świeżość do 2 dni.
Porcja dla:
1 osoby