60 min.
20 min.
140 min.
Chorizo to pikantna hiszpańska kiełbasa, którą można dość łatwo zrobić w domu! Najlepiej smakuje w zapiekankach, zupach i na pizzy.
Składniki:
- 200 g lekko zmrożonej słoniny
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka chili w płatkach
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
1Jelita moczyć przez 30 minut w zimnej wodzie, a następnie porządnie przepłukać – najlepiej nałożyć z jednej strony średni lejek do nadziewania kiełbasy i puścić przez niego wodę z kranu, aby jelita były dobrze wypłukane też w środku.
2Słoninę i łopatkę pokroić w dużą kostkę (o boku ok. 2 cm). Zmielić w schłodzonej maszynce do mięsa, używając średniego sitka.
3Do mięsa dodać pieprz, chili, sól, wędzoną paprykę, czosnek i wino. Mieszać rękoma ok. 2-3 minuty, aż masa się sklei.
4Następnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę (jednak nie dłużej niż na noc).
5Na nadziewarkę do kiełbas (lub maszynkę do mięsa bez sitka) nałożyć średni lejek do nadziewania kiełbasy i nałożyć na niego całe jelito.
6Zacząć wyciskać masę mięsną i gdy przez lejek wyjdzie nieco masy, naciągnąć na nią koniec jelita i zawiązać.
7Wyciskać resztę masy mięsnej, podtrzymując kiełbasę drugą ręką. Na koniec zawiązać drugi koniec jelita.
8Oddzielać kiełbaski, zakręcając nimi. Po każdej kiełbasce zmieniać kierunek skręcania.
9Nakłuć kiełbaski aby w czasie gotowania uchodziło z nich powietrze. Ugotować, upiec, usmażyć lub zgrillować!
10Taką świeżą, surową kiełbasę można przechowywać w lodówce do 3 dni, albo zamrozić. W zamrażarce wytrzyma maksimum 3 miesiące.
Porcja dla:
12 osób