Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

Ten sos jest bardzo prosty do przygotowania i smakuje jak „niebo w gębie”. W 30 minut sos jest gotowy! Przeważnie gotuję do tego sosu makaron penne lub spaghetti.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, grubo pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1-2 (75 g) łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 (400g) puszki całych pomidorów

Przygotowanie:

1Podgrzać oliwę na średnim ogniu i podsmażyć cebulę przez 10 minut. Po 5 minutach dodać czosnek.

2Dodać przecier pomidorowy i pomidory z puszki, zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodać bazylię i dobrze wymieszać . Następnie wmieszać 2 łyżki masła. Zostawić na chwilę na wolnym ogniu i dodać śmietanę.

3Przyprawić solą i pieprzem. Na koniec posypać serem mozzarella i chwilkę poczekać aż ser się roztopi. Podawać z ulubionym makaronem.

Porcja dla:

4 osób