15 min.
10 min.
25 min.
Ten sos kurkowy idealnie pasuje do delikatnego ravioli z nadzieniem z dyni. Możesz je zrobić sam w domu, ale możesz też kupić ulubione ravioli z dowolnym nadzieniem. Ten sos doskonale komponuje się też z innymi daniami, zwłaszcza z makaronem.
Składniki:
- 8 porcji ravioli z dynią piżmową (lub innego ravioli)
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 500 g kurek, oczyszczonych i pokrojonych na mniejsze części
- 1 ząbek czosnku, obrany
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
- starty parmezan do podania
Przygotowanie:
1Ravioli: Przygotować ravioli z dynią piżmową zgodnie z przepisem (lub ugotować kupne ravioli). Przed odcedzeniem ravioli, odlać chochelkę wody z garnka do osobnego naczynia.
2Sos: W dużej patelni ustawionej na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać kurki, czosnek i rozmaryn i smażyć 5-7 minut, aż grzyby zmiękną, stale mieszając.
3Dodać odcedzone, ugotowane ravioli. Zwiększyć ogień i dodać odstawioną wodę z gotowania ravioli. Wymieszać. Zdjąć z ognia i wyjąć czosnek.
4Nałożyć ravioli z sosem na 8 talerzy i posypać parmezanem.
Porcja dla:
8 osób