Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Ten sos kurkowy idealnie pasuje do delikatnego ravioli z nadzieniem z dyni. Możesz je zrobić sam w domu, ale możesz też kupić ulubione ravioli z dowolnym nadzieniem. Ten sos doskonale komponuje się też z innymi daniami, zwłaszcza z makaronem.

Składniki:

  • 8 porcji ravioli z dynią piżmową (lub innego ravioli)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 500 g kurek, oczyszczonych i pokrojonych na mniejsze części
  • 1 ząbek czosnku, obrany
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • starty parmezan do podania

Przygotowanie:

1Ravioli: Przygotować ravioli z dynią piżmową zgodnie z przepisem (lub ugotować kupne ravioli). Przed odcedzeniem ravioli, odlać chochelkę wody z garnka do osobnego naczynia.

2Sos: W dużej patelni ustawionej na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać kurki, czosnek i rozmaryn i smażyć 5-7 minut, aż grzyby zmiękną, stale mieszając.

3Dodać odcedzone, ugotowane ravioli. Zwiększyć ogień i dodać odstawioną wodę z gotowania ravioli. Wymieszać. Zdjąć z ognia i wyjąć czosnek.

4Nałożyć ravioli z sosem na 8 talerzy i posypać parmezanem.

Porcja dla:

8 osób