Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
65 min.

Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami! Mniam mniam kuchnia śródziemnomorska! W przepisie wykorzystane sa nóżki kurczaka, ale można użyć jakiekolwiek innej części kurczaka.

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 3 ząbki czosnku, zgniecionego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
  • 6 nóżek kurczaka

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temperatury 220ºC.

2W naczyniu żaroodpornym wielkości 27×39 cm zetrzeć skórkę z połowy cytryny, wycisnąć z niej sok i dodać oregano, czosnek, oliwę, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.

3Zdjąć skórę z nóg kurczaka i wyrzucić. Polać kurczaka cytrynową marynatą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przykryć naczynie piec przez 20 minut. Obrócić kurczaka i polać utworzonym sosem.

4Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 205ºC i piec bez przykrycia przez 30 minut, polewając sosem co 10 minut. Podawać wraz z utworzonym sosem.

Porcja dla:

6 osób