Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami! Mniam mniam kuchnia śródziemnomorska! W przepisie wykorzystane sa nóżki kurczaka, ale można użyć jakiekolwiek innej części kurczaka.
Składniki:
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 3 ząbki czosnku, zgniecionego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
- 6 nóżek kurczaka
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do temperatury 220ºC.
2W naczyniu żaroodpornym wielkości 27×39 cm zetrzeć skórkę z połowy cytryny, wycisnąć z niej sok i dodać oregano, czosnek, oliwę, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.
3Zdjąć skórę z nóg kurczaka i wyrzucić. Polać kurczaka cytrynową marynatą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przykryć naczynie piec przez 20 minut. Obrócić kurczaka i polać utworzonym sosem.
4Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 205ºC i piec bez przykrycia przez 30 minut, polewając sosem co 10 minut. Podawać wraz z utworzonym sosem.
Porcja dla:
6 osób