Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Ten pyszny suflet jest o wiele prostszy do przygotowania niż myślisz. Ser comte nadaje mu autentycznego smaku z francuskiej kuchni, ale można go zastąpić innym serem, na przykład cheddarem. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

Składniki:

  • 5 dużych jajek
  • 30 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 150 g sera comte, startego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C. Natłuścić naczynie żaroodporne.

2Białka oddzielić od żółtek.

3W rondelku stopić masło. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie było grudek. Dodać mleko i wymieszać na gładki sos. Doprawić solą i pieprzem, zestawić z ognia.

4Dodać starty ser i żółtka, wymieszać.

5Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą serową, delikatnie mieszając widelcem. Przełożyć do przygotowanego naczynia.

6Piec przez około 45 minut, aż będzie rumiany. Podawać od razu.

7UWAGA: We Francji mówi się, że suflet nie czeka na gości, to goście czekają na suflet! Ponieważ po wyciągnięciu z piekarnika suflet szybko opada, należy najpierw usadzić gości do stołu, a następnie wyciągnąć danie z piekarnika i podać na stół.

Porcja dla:

5 osób