30 min.
30 min.
90 min.
Prosty przepis na sushi w podstawowej wersji – czyli sprawdzone smaki: wędzony łosoś z ogórkiem i awokado.
Składniki:
- 400 g ryżu do sushi
- 6 łyżek octu ryżowego
- 6 płatów nori
- 1 awokado, obrane i pokrojone w plasterki
- 1 ogórek, obrany i pokrojony w słupki (bez nasion)
- 225 g wędzonego łososia, pokrojonego w długie paski
- 2 łyżki pasty wasabi
Przygotowanie:
1Ryż moczyć przez 4 godziny. Następnie odcedzić i ugotować w maszynce do gotowania ryżu w 500 ml wody. Można też ugotować ryż w garnku: doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować ok. 20 minut. Ugotowany ryż ma być suchy.
2Gdy tylko ryż się ugotuje, dodać do niego 6 łyżek octu ryżowego i wymieszać. Wyłożyć ryż na dużym talerzu, aby całkowicie ostygł.
3Na bambusowej macie ułożyć jeden płat nori. Na nori nałożyć cienką, równą warstwę ryżu i lekko go przycisnąć do nori. Zostawić wolne marginesy, po centymetrze od góry i od dołu. W odległości ok. 2,5 cm od dolnego brzegu nori, narysować na ryżu cienką linię pastą wasabi i ułożyć wzdłuż niej paski łososia, awokado i ogórka.
4Lekko zwilżyć górny margines nori i zacząć zwijać rolkę sushi od dołu, ciasno przyciskając bambusową matę. Gdy rolka będzie gotowa i sklejona, pokroić ją ostrym nożem na 8 równych plastrów. Powtórzyć procedurę z resztą składników. Podawać.
Porcja dla:
6 osób