Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
90 min.

Prosty przepis na sushi w podstawowej wersji – czyli sprawdzone smaki: wędzony łosoś z ogórkiem i awokado.

Składniki:

  • 400 g ryżu do sushi
  • 6 łyżek octu ryżowego
  • 6 płatów nori
  • 1 awokado, obrane i pokrojone w plasterki
  • 1 ogórek, obrany i pokrojony w słupki (bez nasion)
  • 225 g wędzonego łososia, pokrojonego w długie paski
  • 2 łyżki pasty wasabi

Przygotowanie:

1Ryż moczyć przez 4 godziny. Następnie odcedzić i ugotować w maszynce do gotowania ryżu w 500 ml wody. Można też ugotować ryż w garnku: doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować ok. 20 minut. Ugotowany ryż ma być suchy.

2Gdy tylko ryż się ugotuje, dodać do niego 6 łyżek octu ryżowego i wymieszać. Wyłożyć ryż na dużym talerzu, aby całkowicie ostygł.

3Na bambusowej macie ułożyć jeden płat nori. Na nori nałożyć cienką, równą warstwę ryżu i lekko go przycisnąć do nori. Zostawić wolne marginesy, po centymetrze od góry i od dołu. W odległości ok. 2,5 cm od dolnego brzegu nori, narysować na ryżu cienką linię pastą wasabi i ułożyć wzdłuż niej paski łososia, awokado i ogórka.

4Lekko zwilżyć górny margines nori i zacząć zwijać rolkę sushi od dołu, ciasno przyciskając bambusową matę. Gdy rolka będzie gotowa i sklejona, pokroić ją ostrym nożem na 8 równych plastrów. Powtórzyć procedurę z resztą składników. Podawać.

Porcja dla:

6 osób