Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
7215 min.
7215 min.
Po przygotowaniu ogórków przechowuję je w lodówce przez 5-6 dni i zajadam się nimi od rana do wieczora.
Składniki:
- 1 kg małych ogórków
- 3 łyżki grubej soli
- 1 litr wody
- 1/2 łyżki octu jabłkowego
- pęczek koperku
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
Przygotowanie:
1Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na 4 kawałki i usunąć nasiona. Wypełnić miskę lodem do 2 / 3 i umieścić ogórki na górze i wstawić do lodówki. Można umieścić w wodzie z lodem, gdy zabraknie lodu.
2W rondelku doprowadzić wodę do wrzenia, dodać sól i pół łyżki octu. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
3Umieść ogórki ciasno w słoikach, a nastęnie dodać pieprz, koper i czosnek. Wlać schłodzoną solankę tak, aby pokryła ogórki. Zakręcić zakrętkę i wstawić do lodówki na 4-6 dni. Po 6 dniach można się objadać.
Porcja dla:
12 osób