Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
7215 min.

Po przygotowaniu ogórków przechowuję je w lodówce przez 5-6 dni i zajadam się nimi od rana do wieczora.

Składniki:

  • 1 kg małych ogórków
  • 3 łyżki grubej soli
  • 1 litr wody
  • 1/2 łyżki octu jabłkowego
  • pęczek koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego

Przygotowanie:

1Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na 4 kawałki i usunąć nasiona. Wypełnić miskę lodem do 2 / 3 i umieścić ogórki na górze i wstawić do lodówki. Można umieścić w wodzie z lodem, gdy zabraknie lodu.

2W rondelku doprowadzić wodę do wrzenia, dodać sól i pół łyżki octu. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

3Umieść ogórki ciasno w słoikach, a nastęnie dodać pieprz, koper i czosnek. Wlać schłodzoną solankę tak, aby pokryła ogórki. Zakręcić zakrętkę i wstawić do lodówki na 4-6 dni. Po 6 dniach można się objadać.

Porcja dla:

12 osób