10 min.
08 min.
18 min.
Duża patelnia teflonowa doskonale nadaje się do przyrządzania warzyw sauté, czyli do szybkiego ich obsmażania na dużym ogniu. Przyrządzane w ten sposób zachowują kolor i są bardzo smaczne. Można je podać z rybą, drobiem lub mięsem, ewentualnie dodać do świeżo ugotowanego makaronu.
Składniki:
- 500 g brokułów
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 3-4 duże ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 duża czerwona papryka, pokrojona na kawałki
- 1 rzepa (ok. 150 g), pokrojona na kawałki wielkości kęsa
- szczypta cukru
- 8 gałązek świeżej bazylii, drobno posiekanych
- sól
Przygotowanie:
1Podzielić brokuły na małe różyczki, a łodyżki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Rozgrzać oliwę w woku lub na dużej teflonowej patelni. Wrzucić czosnek, paprykę, rzepę i plasterki brokułów. Posypać cukrem i solą do smaku. Smażyć 2-3 minuty, często mieszając.
2Wrzucić różyczki brokułów i wymieszać. Wlać 6 łyżek wody, by na dnie patelni zebrała się jej cienka warstewka. Przykryć i smażyć na dość dużym ogniu 3-4 minuty. Brokuły powinny pozostać lekko twardawe i jasnozielone.
3Dodać bazylię, ponownie przykryć i pozostawić na ogniu kilka sekund. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób