Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
210 min.

Ot i kaczka nadziewana kaszą i ziemniakami, pieczona w sosie własnym. Proste i smakowite, w sam raz na świąteczny stół!

Składniki:

  • 1 cała kaczka
  • 1-2 łyżki majeranku
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1Kaczkę oczyścić i dokładnie umyć. Szyjkę odkroić ale skórę zostawić. Osuszyć papierowym ręcznikiem i dobrze natrzeć majerankiem i solą. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę.

2W międzyczasie przygotować farsz. Kaszę przepłukać, zalać 2 szklankami wody, posolić i gotować przez 15 minut, aby nie była całkiem miękka. Odcedzić i odstawić do przestudzenia.

3Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na oleju. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć z soku i dodać do kaszy. Wymieszać razem z cebulą.

4Do masy dodać jajka, doprawić solą, majerankiem i dużą ilością pieprzu.

5Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

6Farszem napełnić wnętrze kaczki oraz skórę szyi. Wszystkie otwory pospinać gęsto i dokładnie wykałaczkami. Kaczkę włożyć do brytfanny.

7Piec przez 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając goracą wodą.

8Na 15 minut przed końcem pieczenia przykryć brytfannę pokrywką, a temperaturę zmniejszyć do 170 stopni C.

Porcja dla:

4 osób