30 min.
120 min.
210 min.
Ot i kaczka nadziewana kaszą i ziemniakami, pieczona w sosie własnym. Proste i smakowite, w sam raz na świąteczny stół!
Składniki:
- 1 cała kaczka
- 1-2 łyżki majeranku
- sól do smaku
Przygotowanie:
1Kaczkę oczyścić i dokładnie umyć. Szyjkę odkroić ale skórę zostawić. Osuszyć papierowym ręcznikiem i dobrze natrzeć majerankiem i solą. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę.
2W międzyczasie przygotować farsz. Kaszę przepłukać, zalać 2 szklankami wody, posolić i gotować przez 15 minut, aby nie była całkiem miękka. Odcedzić i odstawić do przestudzenia.
3Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na oleju. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć z soku i dodać do kaszy. Wymieszać razem z cebulą.
4Do masy dodać jajka, doprawić solą, majerankiem i dużą ilością pieprzu.
5Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
6Farszem napełnić wnętrze kaczki oraz skórę szyi. Wszystkie otwory pospinać gęsto i dokładnie wykałaczkami. Kaczkę włożyć do brytfanny.
7Piec przez 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając goracą wodą.
8Na 15 minut przed końcem pieczenia przykryć brytfannę pokrywką, a temperaturę zmniejszyć do 170 stopni C.
Porcja dla:
4 osób