Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
20 min.

Bardzo prosta i elegancka przystawka. Szparagi zawija się w plasterki szynki parmeńskiej (prosciutto), a następnie piecze, aż będą chrupiące. Można je przygotować wcześniej, a tuż przed podaniem tylko upiec.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 16 świeżych szparagów z przyciętymi końcówkami
  • 16 plasterków szynki parmeńskiej

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 220°C. Wyłożyć blachę do pieczenia folią aluminiową i nasmarować oliwą.

2Każdego szparaga owinąć jednym plasterkiem szynki, zaczynając od dołu i okręcając ku górze. Ułożyć owinięte szparagi na przygotowanej blasze do pieczenia.

3Piec przez 5 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć i potrząsnąć blachą tam i z powrotem, aby odwrócić szparagi na drugą stronę. Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut, aż szparagi zmiękną, a szynka stanie się krucha. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

16 osób