Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Bardzo prosta i elegancka przystawka. Szparagi zawija się w plasterki szynki parmeńskiej (prosciutto), a następnie piecze, aż będą chrupiące. Można je przygotować wcześniej, a tuż przed podaniem tylko upiec.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 16 świeżych szparagów z przyciętymi końcówkami
- 16 plasterków szynki parmeńskiej
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 220°C. Wyłożyć blachę do pieczenia folią aluminiową i nasmarować oliwą.
2Każdego szparaga owinąć jednym plasterkiem szynki, zaczynając od dołu i okręcając ku górze. Ułożyć owinięte szparagi na przygotowanej blasze do pieczenia.
3Piec przez 5 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć i potrząsnąć blachą tam i z powrotem, aby odwrócić szparagi na drugą stronę. Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut, aż szparagi zmiękną, a szynka stanie się krucha. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
16 osób