20 min.
45 min.
65 min.
To wspaniałe danie z brokułów doskonale nadaje się jako dodatek do grillowanych mięs. Można eksperymentować z różnymi serami i np. dodać Pecorino Romano, czy ser feta – rezultat będzie tak samo dobry. To też dobry sposób na nakarmienie dzieci warzywami!
Składniki:
- 1 kg brokułów
- 5 jajek
- 250 ml pełnotłustego mleka
- 250 ml creme fraiche
- 220 g startego żółtego sera o łagodnym smaku (np. grojera)
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 240 C.
2Brokuła umyć i pokroić na różyczki. Gotować go (w lekko osolonej wodzie lub na parze) przez około 5 minut. Powinien być miękki, ale nadal lekko chrupiący.
3W międzyczasie, w dużej misce roztrzepać jajka z mlekiem, creme fraiche, startymi serami, solą i pieprzem.
4Brokuły ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, przykryć masą jajeczno-serową i posypać bułką tartą.
5Piec przez około 45 minut, aż się z wierzchu przyrumieni.
Porcja dla:
6 osób