Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

To wspaniałe danie z brokułów doskonale nadaje się jako dodatek do grillowanych mięs. Można eksperymentować z różnymi serami i np. dodać Pecorino Romano, czy ser feta – rezultat będzie tak samo dobry. To też dobry sposób na nakarmienie dzieci warzywami!

Składniki:

  • 1 kg brokułów
  • 5 jajek
  • 250 ml pełnotłustego mleka
  • 250 ml creme fraiche
  • 220 g startego żółtego sera o łagodnym smaku (np. grojera)

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 240 C.

2Brokuła umyć i pokroić na różyczki. Gotować go (w lekko osolonej wodzie lub na parze) przez około 5 minut. Powinien być miękki, ale nadal lekko chrupiący.

3W międzyczasie, w dużej misce roztrzepać jajka z mlekiem, creme fraiche, startymi serami, solą i pieprzem.

4Brokuły ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, przykryć masą jajeczno-serową i posypać bułką tartą.

5Piec przez około 45 minut, aż się z wierzchu przyrumieni.

Porcja dla:

6 osób