Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Mięso na tatara musi być bardzo świeże, to samo dotyczy jajek. Dodatki zaś zależą od indywidualnych upodobań – w tym przepisie podaję jedynie podstawowe. Dobry jako przystawka, zakąska, doskonały na imprezy!
Składniki:
- 300 g chudej wołowiny (najlepiej polędwicy wołowej)
- 2 żółtka
- 1 cebula
- 1 ogórek kiszony
- 2 marynowane pieczarki (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
1Mięso drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę. Podzielić na dwie części i uformować z każdej części kulkę. Położyć po jednej kulce mięsa na każdym talerzyku i zrobić w środku wgłębienie.
2Ogórki, cebulę i pieczarki posiekać bardzo drobno, ułożyć w kopczykach naokoło mięsa wraz ze szczypiorkiem.
3Do zagłębienia w mięsie wbić po żółtku.
4Podawać. Przyprawy podać na stół, aby każdy mógł sobie doprawić wedle upodobań.
Porcja dla:
2 osób