Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
15 min.

Mięso na tatara musi być bardzo świeże, to samo dotyczy jajek. Dodatki zaś zależą od indywidualnych upodobań – w tym przepisie podaję jedynie podstawowe. Dobry jako przystawka, zakąska, doskonały na imprezy!

Składniki:

  • 300 g chudej wołowiny (najlepiej polędwicy wołowej)
  • 2 żółtka
  • 1 cebula
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 marynowane pieczarki (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

1Mięso drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę. Podzielić na dwie części i uformować z każdej części kulkę. Położyć po jednej kulce mięsa na każdym talerzyku i zrobić w środku wgłębienie.

2Ogórki, cebulę i pieczarki posiekać bardzo drobno, ułożyć w kopczykach naokoło mięsa wraz ze szczypiorkiem.

3Do zagłębienia w mięsie wbić po żółtku.

4Podawać. Przyprawy podać na stół, aby każdy mógł sobie doprawić wedle upodobań.

Porcja dla:

2 osób