Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

To przepis, który przyda się, gdy mamy niewiele czasu i chcemy szybko przygotować pożywną przekąskę. Smak pieczarek jest tu wzbogacony, ponieważ dusimy je z czosnkiem, ziołami i odrobiną créme fraiche. Wyśmienicie smakują na tostach posmarowanych serkiem ricotta.

Składniki:

  • 125 g serka ricotta
  • 2 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
  • 3 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
  • duża szczypta pieprzu cayenne
  • 500 g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty

Przygotowanie:

1Dobrze wymieszać w misce serek ricotta, seler, pietruszkę i pieprz cayenne. Odstawić w chłodne miejsce. Mocno rozgrzać grill/opiekacz.

2Zostawić małe pieczarki w całości, a duże przepołowić. Wrzucić je na dużą teflonową patelnię o grubym dnie, dodać czosnek, tymianek, créme fraîche i łyżeczkę wody. Przykryć i dusić 3–4 minuty, aż staną się miękkie oraz puszczą sok. Doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.

3W czasie gdy pieczarki się duszą, opiec na grillu lub w opiekaczu kromki chleba z obu stron. Posmarować je z wierzchu pastą z serka ricotta, gdy będą jeszcze ciepłe, a następnie przekroić na pół.

4Ułożyć tosty na oddzielnych talerzach. Położyć na każdym toście porcję gorących pieczarek i od razu podawać.

Porcja dla:

4 osób