15 min.
10 min.
25 min.
To przepis, który przyda się, gdy mamy niewiele czasu i chcemy szybko przygotować pożywną przekąskę. Smak pieczarek jest tu wzbogacony, ponieważ dusimy je z czosnkiem, ziołami i odrobiną créme fraiche. Wyśmienicie smakują na tostach posmarowanych serkiem ricotta.
Składniki:
- 125 g serka ricotta
- 2 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
- 3 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
- duża szczypta pieprzu cayenne
- 500 g pieczarek
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
Przygotowanie:
1Dobrze wymieszać w misce serek ricotta, seler, pietruszkę i pieprz cayenne. Odstawić w chłodne miejsce. Mocno rozgrzać grill/opiekacz.
2Zostawić małe pieczarki w całości, a duże przepołowić. Wrzucić je na dużą teflonową patelnię o grubym dnie, dodać czosnek, tymianek, créme fraîche i łyżeczkę wody. Przykryć i dusić 3–4 minuty, aż staną się miękkie oraz puszczą sok. Doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
3W czasie gdy pieczarki się duszą, opiec na grillu lub w opiekaczu kromki chleba z obu stron. Posmarować je z wierzchu pastą z serka ricotta, gdy będą jeszcze ciepłe, a następnie przekroić na pół.
4Ułożyć tosty na oddzielnych talerzach. Położyć na każdym toście porcję gorących pieczarek i od razu podawać.
Porcja dla:
4 osób