35 min.
35 min.
Ten kwaskowaty, miękki twaróg jogurtowy z dodatkiem ziół i czosnku będzie zdrową przekąską lub zakąską. Doskonale nadaje się do koszyka piknikowego. Użyjemy do niego blanszowanego czosnku o łagodniejszym, słodszym smaku. Najlepiej podawać twaróg wraz z warzywami do zanurzania oraz razowym chlebem.
Składniki:
- 150 g chudego biojogurtu naturalnego
- 150 g serka naturalnego
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka szczypiorku, posiekanego
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
- 2 łyżeczki świeżego koperku, posiekanego
- 1 łyżeczka skórka drobno otartej z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Wyłożyć gęste sitko podwójną warstwą gazy i ustawić na misce. Utrzeć na gładko jogurt z serkiem naturalnym, przełożyć do sitka. Zawinąć w gazę i wstawić razem z miską i sitkiem do lodówki. Odstawić na całą noc.
2Następnego dnia wrzucić czosnek w łupinkach do małego rondla z wrzątkiem. Parzyć 3 minuty, aż zmięknie. Wyjąć, wycisnąć miąższ z łupinek i rozgnieść lub drobno posiekać.
3Odwinąć odsączony twaróg z gazy i przełożyć do czystej miski (wylać płyn, który się przesączył). Dodać czosnek, zioła i skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem (twaróg jogurtowy można przechowywać pod przykryciem w lodówce 3–4 dni).
4Przełożyć twaróg do małej salaterki. Postawić ją na półmisku. Ułożyć dookoła przygotowane warzywa i podawać.
Porcja dla:
4 osób