Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
120 min.

Wspaniała i wcale nieskomplikowana w przygotowaniu lasagne bez mięsa, bez jajek i bez nabiału. Warstwy makaronu przekładane pomidorowym sosem, ziołowym tofu i szpinakiem. Danie nie tylko dla wegan!

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g cebuli, posiekanej
  • 3 łyżki posiekanego czosnku
  • 4 puszki (po 400 g) duszonych pomidorów
  • 1/3 szklanki (85 g) koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki posiekanej świeżej bazylii
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

1Sos: W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i smażyć przez 5 minut, aż zmiękknie. Dodać czosnek i smażyć przez kolejne 5 minut.

2Dodać pomidory, koncentrat, bazylię i pietruszkę. Wymieszać, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez około 1 godzinę. Doprawić solą i pieprzem.

3W międzyczasie w dużej ilości osolonej wody gotować płaty makaronu przez 9 minut. Odsączyć i przepłukać zimną wodą.

4Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.

5W misce rozdrobnić tofu. Dodać czosnek, bazylię i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem i wyrobić ręką na jednolitą masę.

6Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować 1 szklankę sosu i ułożyć płaty lasagne, następnie rozprowadzić masę z tofu. Na to ułożyć warstwę szpinaku i kolejno 1,5 szklanki sosu i warstwę makaronu. Następnie znowu tofu i tak układać warstwy do wykorzystania wszystkich składników; sos powinien być na wierzchu.

7Przykryć i piec przez 30 minut.

Porcja dla:

8 osób