30 min.
90 min.
120 min.
Wspaniała i wcale nieskomplikowana w przygotowaniu lasagne bez mięsa, bez jajek i bez nabiału. Warstwy makaronu przekładane pomidorowym sosem, ziołowym tofu i szpinakiem. Danie nie tylko dla wegan!
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g cebuli, posiekanej
- 3 łyżki posiekanego czosnku
- 4 puszki (po 400 g) duszonych pomidorów
- 1/3 szklanki (85 g) koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki posiekanej świeżej bazylii
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
1Sos: W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i smażyć przez 5 minut, aż zmiękknie. Dodać czosnek i smażyć przez kolejne 5 minut.
2Dodać pomidory, koncentrat, bazylię i pietruszkę. Wymieszać, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez około 1 godzinę. Doprawić solą i pieprzem.
3W międzyczasie w dużej ilości osolonej wody gotować płaty makaronu przez 9 minut. Odsączyć i przepłukać zimną wodą.
4Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
5W misce rozdrobnić tofu. Dodać czosnek, bazylię i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem i wyrobić ręką na jednolitą masę.
6Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować 1 szklankę sosu i ułożyć płaty lasagne, następnie rozprowadzić masę z tofu. Na to ułożyć warstwę szpinaku i kolejno 1,5 szklanki sosu i warstwę makaronu. Następnie znowu tofu i tak układać warstwy do wykorzystania wszystkich składników; sos powinien być na wierzchu.
7Przykryć i piec przez 30 minut.
Porcja dla:
8 osób