Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
10 min.

Pyszny kremowy sos do sałatek z tofu. Doskonale pasuje do wszelkich rodzajów sałaty. Lubię go również do pieczonych ziemniaków. Można eksperymentować ze smakiem, dodając różnego rodzaju ocet: jabłkowy albo z czerwonego wina.

Składniki:

  • 300 g miękkiego tofu
  • 1/3 szklanki (80 ml) oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki (10 g) posiekanej świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki sosu tamari

Przygotowanie:

1Tofu wymieszać z oliwą na jednolity krem – konsystencją ma przypominać majonez.

2Dodać bazylię, ocet, sos tamari i sól, dobrze wymieszać. Przechowywać w lodówce.

Porcja dla:

4 osób