15 min.
15 min.
30 min.
To bałkańskie danie znane jest tam pod nazwą „Ćevapčići”. Łatwo się je przyrządza, a jest wyśmienite. Wołowinę formuje się w cienkie kiełbaski i smaży na patelni. Tradycyjnie podaje się je z białym pieczywem, drobno posiekaną czerwoną papryką, cebulą i solą. Można je jednak jeść z tym, z czym się lubi.
Składniki:
- 2 cebule, drobno posiekane
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 jajko
- 500 g mielonej wołowiny (lub 250 g mielonej wołowiny i 250 g mielonej jagnięciny lub wieprzowiny)
- sól i pieprz
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
1Wymieszać cebulę z czosnkiem, jajkiem i z mielonym mięsem. Doprawić solą, pieprzem, pietruszką, przecierem pomidorowym, musztardą i pieprzem cayenne. Dobrze wymieszać. Formować z mięsa kiełbaski o grubości palca i obtaczać w mące.
2W patelni rozgrzać olej i smażyć kiełbaski z każdej strony po 5-6 minut. Powinny mieć ładny brązowy kolor z zewnątrz, a w środku mają być soczyste. Można je też upiec na grillu.
Porcja dla:
4 osób