Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
120 min.

Ziemniaki często smaży się w głębokim tłuszczu, ale gdy posmarujemy je oliwą z oliwek połączoną z masłem i zapieczemy, będą równie dobre w smaku i chrupiące. W naszym przepisie ziemniaki wypełnione są nadzieniem z ziołowego serka, wędzonego łososia i koperku.

Składniki:

  • 8 ziemniaków do pieczenia (ok. 200 g każdy)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 20 g masła
  • 125 g wędzonego łososia
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Ziemniaki wyszorować i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nadziać je na metalowe szpadki, ponieważ dzięki temu szybciej się upieką. Posmarować skórkę ziemniaków 1 łyżką oliwy i posypać odrobiną soli. Położyć na blasze do pieczenia i piec około 1–1¼ godziny, aż będą miękkie.

2Zdjąć ziemniaki ze szpadek i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć trochę miąższu, tak aby przy skórce została warstwa grubości około 1 cm. Usunięty miąższ można wykorzystać do kotlecików rybnych albo do zapiekanki, następnie każdą połówkę ziemniaka ponownie przekroić wzdłuż i ułożyć miąższem do góry na dużej, czystej blasze do pieczenia.

3Masło połączyć z pozostałą łyżką oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Delikatnie posmarować miąższ ziemniaków. Ponownie wstawić je do piekarnika i piec jeszcze 12–15 minut, aż będą chrupiące i złociste.

4Pokroić wędzonego łososia na wąskie paski i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać w misce serek z kaparami i posiekanym koperkiem, a następnie dodać łososia i ponownie wymieszać.

5Odstawić ziemniaki na 1–2 minuty, aby lekko ostygły, nałożyć na każdy pastę z serka i łososia. Przybrać gałązkami koperku i podawać jeszcze ciepłe.

Porcja dla:

8 osób