30 min.
90 min.
120 min.
Ziemniaki często smaży się w głębokim tłuszczu, ale gdy posmarujemy je oliwą z oliwek połączoną z masłem i zapieczemy, będą równie dobre w smaku i chrupiące. W naszym przepisie ziemniaki wypełnione są nadzieniem z ziołowego serka, wędzonego łososia i koperku.
Składniki:
- 8 ziemniaków do pieczenia (ok. 200 g każdy)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 20 g masła
- 125 g wędzonego łososia
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Ziemniaki wyszorować i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nadziać je na metalowe szpadki, ponieważ dzięki temu szybciej się upieką. Posmarować skórkę ziemniaków 1 łyżką oliwy i posypać odrobiną soli. Położyć na blasze do pieczenia i piec około 1–1¼ godziny, aż będą miękkie.
2Zdjąć ziemniaki ze szpadek i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć trochę miąższu, tak aby przy skórce została warstwa grubości około 1 cm. Usunięty miąższ można wykorzystać do kotlecików rybnych albo do zapiekanki, następnie każdą połówkę ziemniaka ponownie przekroić wzdłuż i ułożyć miąższem do góry na dużej, czystej blasze do pieczenia.
3Masło połączyć z pozostałą łyżką oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Delikatnie posmarować miąższ ziemniaków. Ponownie wstawić je do piekarnika i piec jeszcze 12–15 minut, aż będą chrupiące i złociste.
4Pokroić wędzonego łososia na wąskie paski i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać w misce serek z kaparami i posiekanym koperkiem, a następnie dodać łososia i ponownie wymieszać.
5Odstawić ziemniaki na 1–2 minuty, aby lekko ostygły, nałożyć na każdy pastę z serka i łososia. Przybrać gałązkami koperku i podawać jeszcze ciepłe.
Porcja dla:
8 osób