20 min.
15 min.
35 min.
Kotlety mielone najlepiej jadać, gdy są przyrządzone własnoręcznie, ponieważ tylko wtedy dokładnie wiadomo, co zawierają. Pomarańczowo-malinowy sos nadaje soczystej jagnięcinie świeżego smaku i zapewnia mnóstwo witamin. Kotlety najlepiej podawać z sałatą.
Składniki:
- 400 g mielonej chudej jagnięciny
- 1 marchewka, starta
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 50 g razowej bułki, świeżo startej
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki świeżych lub 1 łyżeczka suszonych listków tymianku
- 1 duże jajko, roztrzepane
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
- 4 bułki razowe pełnoziarniste (ok. 55 g każda)
- sól i pieprz
- porwane liście sałaty, do przybrania
Przygotowanie:
1Rozgrzać opiekacz. Włożyć jagnięcinę do dużej miski. Dodać marchewkę, cebulę, bułkę tartą, gałkę muszkatołową oraz tymianek i przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z grubsza łyżką. Wbić jajko i rękami wymieszać dokładnie składniki.
2Podzielić mieszankę na 4 porcje i z każdej uformować kotlet o średnicy 10–12 cm lub o 2,5 cm większej od średnicy bułek. Posmarować obie strony kotletów oliwą i włożyć do naczynia do opiekania. Opiekać 4–5 minut z każdej strony, zależnie od grubości kotletów.
3Przygotować sos pomarańczowo-malinowy: ostrym nożem obrać ze skórki i białego włókna pomarańczę i trzymając ją nad miską, żeby nie uronić soku, podzielić owoc na cząstki. Posiekać i wrzucić do soku. Dodać maliny i cukier, lekko rozgniatając owoce widelcem, żeby wszystko wymieszać.
4Rozkroić bułki i opiekać je przez chwilę w opiekaczu. Włożyć kotlet jagnięcy do każdej bułki, przybrać paroma liśćmi sałaty i ułożyć na nich łyżką sporą ilość sosu pomarańczowo-malinowego.
Porcja dla:
4 osób