Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
420 min.

Wspaniały pasztet z suszonych grzybów, idealny na świąteczny stół. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • 400 g suszonych grzybów (prawdziwków, podgrzybków)
  • 2,5 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 5 jajek
  • 4 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Grzyby namoczyć na kilka godzin (można na całą noc). Ugotować w tej samej wodzie co się moczyły (wywar grzybowy można wykorzystać później do barszczu lub sosu).

2Bułkę tartą wymieszać ze śmietaną i odstawić na godzinę.

3Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Keksówkę natłuścić masłem i wysypać mielonymi orzechami.

4Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę.

5Odcedzone grzyby przepuścić przez maszynkę. Dodać cebulę i mieszaninę bułki ze śmietaną, wymieszać. Dodać jajka, czosnek i przyprawy, i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Jeśli będzie zbyt gęsta można dodać odrobinę śmietany, jeśli zbyt rzadka, dosypać bułki tartej.

6Masę przełożyć do przygotowanej keksówki. Piec przez 40 minut.

Porcja dla:

6 osób