Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
105 min.

Prosty a niebanalny przepis na wyborną potrawę na Wielkanocne śniadanie. Najbardziej lubię podawaną na zimno z pieczywem i ćwikłą.

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 500 ml jasnego piwa
  • 5 ząbków czosnku, zgniecionych
  • 2 liście laurowe
  • 3 cebule, pokrojone w plasterki
  • 1 papryka pokrojona w paski

Przygotowanie:

1Kiełbasę wymyć i ponakłuwać wykałaczką.

2Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

3Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i ułożyć w nim ciasno kiełbasę.

4Kiełbasę natrzeć czosnkiem, posypać tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, skropić oliwą i odstawić na 30 minut.

5Kiełbasę zalać piwem do 2/3 jej wysokości, na wierzch nałożyć pokrojoną w plastry cebulę i pokrojoną w paski paprykę. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika.

6Piec przez ok. 60 minut, co jakiś czas nakłuwając kiełbasę, żeby wypłynął z niej nadmiar tłuszczu i wody. Na 10 minut przed końcem pieczenia, naczynie odkryć i zwiększyć temperaturę do 200 stopni C. Dzięki temu kiełbasa się podpiecze i nabierze pięknego koloru.

Porcja dla:

6 osób