20 min.
150 min.
650 min.
Delikatna pieczona kaczka z papierówkami, dzięki którym mięso nie wychodzi suche.
Składniki:
- 1 kaczka (ok. 2 kg) bez podrobów
- 1-2 łyżki soli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki tymianku (może być świeży)
- 3-4 jabłka (ja użyłam papierówek)
Przygotowanie:
1Kaczkę natrzeć solą, olejem, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Odłożyć na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc), aby kaczka przeszła przyprawami.
2Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
3Jabłka obrać i pokroić w połówki albo w ćwiartki. Lekko oprószyć tymi samymi przyprawami co kaczkę.
4Do środka kaczki włożyć jedno z pokrojonych jabłko.
5Włożyć kaczkę do brytfanki lub naczynia żaroodpornego (nie przykrywać) grzbietem do góry i piec przez 30 minut.
6Po tym czasie zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni C, odwrócić kaczkę i piec jeszcze przez około 2 godziny. W trakcie pieczenia od czasu do czasu podlewać pieczeń tłuszczem, który się wytopił.
7Na pół godziny przed końcem pieczenia dodać jabłka.
Porcja dla:
6 osób