Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
150 min.
Całkowity czas:
650 min.

Delikatna pieczona kaczka z papierówkami, dzięki którym mięso nie wychodzi suche.

Składniki:

  • 1 kaczka (ok. 2 kg) bez podrobów
  • 1-2 łyżki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki tymianku (może być świeży)
  • 3-4 jabłka (ja użyłam papierówek)

Przygotowanie:

1Kaczkę natrzeć solą, olejem, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Odłożyć na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc), aby kaczka przeszła przyprawami.

2Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

3Jabłka obrać i pokroić w połówki albo w ćwiartki. Lekko oprószyć tymi samymi przyprawami co kaczkę.

4Do środka kaczki włożyć jedno z pokrojonych jabłko.

5Włożyć kaczkę do brytfanki lub naczynia żaroodpornego (nie przykrywać) grzbietem do góry i piec przez 30 minut.

6Po tym czasie zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni C, odwrócić kaczkę i piec jeszcze przez około 2 godziny. W trakcie pieczenia od czasu do czasu podlewać pieczeń tłuszczem, który się wytopił.

7Na pół godziny przed końcem pieczenia dodać jabłka.

Porcja dla:

6 osób