Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
220 min.

Smaczna przystawka na świąteczny lub sylwestrowy stół. Karp na zimno z warzywami. Nie jest taka trudna, na jaką wygląda.

Składniki:

  • 1 kg karpia (podzielonego na dzwonka)
  • głowa karpia i ewentualnie resztki pozostałe po sprawieniu ryby
  • 3 cebule
  • 2 korzenie pietruszki, pokrojone w słupki
  • 1/2 selera, pokrojonego w słupki
  • 1 marchewka, pokrojona w słupki

Przygotowanie:

1Rybę opłukać, osuszyć i oprószyć lekko solą.

2Warzywa włożyć do szerokiego garnka, zalać litrem wody i gotować przez 5 minut.

3Dodać głowę (i opcjonalnie inne kawałki ryby), łyżkę cukru i pół łyżeczki soli, przykryć i gotować przez 1 godzinę na bardzo małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać nieco pieprzu.

4Dzwonka karpia wyjąć delikatnie z garnka i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w salaterce.

5Przecedzić wywar, głowę i resztki ryby wyrzucić. Warzywa można z powrotem dodać do wywaru, aby potrawa ładniej wyglądała.

6Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić aby napęczniała, po czym dodać do wywaru, wymieszać i gotować 5 minut.

7Zalać tym wywarem rybę w salaterce. Szczelnie przykryć salaterkę folią spożywczą i odstawić, aby ostygło i stężało.

8Przed podaniem udekorować półmisek cząstkami cytryny i zieloną pietruszką.

Porcja dla:

6 osób