30 min.
70 min.
220 min.
Smaczna przystawka na świąteczny lub sylwestrowy stół. Karp na zimno z warzywami. Nie jest taka trudna, na jaką wygląda.
Składniki:
- 1 kg karpia (podzielonego na dzwonka)
- głowa karpia i ewentualnie resztki pozostałe po sprawieniu ryby
- 3 cebule
- 2 korzenie pietruszki, pokrojone w słupki
- 1/2 selera, pokrojonego w słupki
- 1 marchewka, pokrojona w słupki
Przygotowanie:
1Rybę opłukać, osuszyć i oprószyć lekko solą.
2Warzywa włożyć do szerokiego garnka, zalać litrem wody i gotować przez 5 minut.
3Dodać głowę (i opcjonalnie inne kawałki ryby), łyżkę cukru i pół łyżeczki soli, przykryć i gotować przez 1 godzinę na bardzo małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać nieco pieprzu.
4Dzwonka karpia wyjąć delikatnie z garnka i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w salaterce.
5Przecedzić wywar, głowę i resztki ryby wyrzucić. Warzywa można z powrotem dodać do wywaru, aby potrawa ładniej wyglądała.
6Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić aby napęczniała, po czym dodać do wywaru, wymieszać i gotować 5 minut.
7Zalać tym wywarem rybę w salaterce. Szczelnie przykryć salaterkę folią spożywczą i odstawić, aby ostygło i stężało.
8Przed podaniem udekorować półmisek cząstkami cytryny i zieloną pietruszką.
Porcja dla:
6 osób