Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Wegetariańska alternatywa dla kotleta schabowego na talerzu. Można dodać natkę pietruszki, aby były bardziej aromatyczne.
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do obtaczania
Przygotowanie:
1Pieczarki oczyścić wilgotną ściereczką i zetrzeć na grubej tarce. Przełożyć do dużej miski.
2Cebulę drobno posiekać, dodać do startych pieczarek. Dodać płatki owsiane i 2 jajka. Doprawić solą i pieprzem.
3Dobrze wymieszać masę i formować kotleciki. Jeśli będą się rozpadać przy formowaniu, można dodać jeszcze jedno jajko. Obtaczać kotleciki w bułce tartej i kłaść na rozgrzany na patelni olej.
4Smażyć z każdej strony po około 7 minut, aż będą rumiane.
Porcja dla:
4 osób