Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
35 min.

Wegetariańska alternatywa dla kotleta schabowego na talerzu. Można dodać natkę pietruszki, aby były bardziej aromatyczne.

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtaczania

Przygotowanie:

1Pieczarki oczyścić wilgotną ściereczką i zetrzeć na grubej tarce. Przełożyć do dużej miski.

2Cebulę drobno posiekać, dodać do startych pieczarek. Dodać płatki owsiane i 2 jajka. Doprawić solą i pieprzem.

3Dobrze wymieszać masę i formować kotleciki. Jeśli będą się rozpadać przy formowaniu, można dodać jeszcze jedno jajko. Obtaczać kotleciki w bułce tartej i kłaść na rozgrzany na patelni olej.

4Smażyć z każdej strony po około 7 minut, aż będą rumiane.

Porcja dla:

4 osób