Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
To bardzo zdrowe danie. Królik ma pyszne, delikatne mięso, jest też bardzo chude i zdrowe. Pieczenie go w papilotach, czyli w pakunku z papieru do pieczenia sprawia, że mięso pozostaje niezwykle wilgotne. Przygotowanie tego dania nie wymaga wiele czasu, można to także zrobić z wyprzedzeniem.
Składniki:
- 1 łyżka świeżego estragonu, drobno posiekanego
- 50 g startego żółtego sera
- 6 udek królika
- 12 plasterków chudego bekonu
- zmielony czarny pieprz do smaku
- papier do pieczenia
- NIE DODAWAĆ SOLI
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2Na arkuszu papieru do pieczenia rozłożyć warstwę estragonu u sera żółtego.
3Każde udko królika owinąć w 2 plasterki bekonu.
4Ułożyć udka na papierze, posypać dodatkowo estragonem i serem, a na koniec oprószyć pieprzem.
5Zawinąć papier w paczuszkę, aby para nie mogła z niej uciec. Piec przez 45 minut.
Porcja dla:
6 osób