Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
50 min.

To bardzo zdrowe danie. Królik ma pyszne, delikatne mięso, jest też bardzo chude i zdrowe. Pieczenie go w papilotach, czyli w pakunku z papieru do pieczenia sprawia, że mięso pozostaje niezwykle wilgotne. Przygotowanie tego dania nie wymaga wiele czasu, można to także zrobić z wyprzedzeniem.

Składniki:

  • 1 łyżka świeżego estragonu, drobno posiekanego
  • 50 g startego żółtego sera
  • 6 udek królika
  • 12 plasterków chudego bekonu
  • zmielony czarny pieprz do smaku
  • papier do pieczenia
  • NIE DODAWAĆ SOLI

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2Na arkuszu papieru do pieczenia rozłożyć warstwę estragonu u sera żółtego.

3Każde udko królika owinąć w 2 plasterki bekonu.

4Ułożyć udka na papierze, posypać dodatkowo estragonem i serem, a na koniec oprószyć pieprzem.

5Zawinąć papier w paczuszkę, aby para nie mogła z niej uciec. Piec przez 45 minut.

Porcja dla:

6 osób