Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Pewna pani, z którą pracowałam, przyniosła kiedyś to danie i wszystkim bardzo smakowało. Od tamtego czasu króluje na moim stole, uwielbiane przez gości. Równie pyszne w wersji wegetariańskiej!
Składniki:
- 500 g makaronu ziti (lub rurki)
- 1 cebula, posiekana
- 500 g mielonej chudej wołowiny
- 2 słoiki (po 750 g) sosu do spaghetti
- 170 g sera provolone w plasterkach
- 350 g kwaśnej śmietany
- 170 g startej mozzarelli
- 2 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
1Do garnka z dużą ilością osolonej gotującej się wody wrzucić makaron i ugotować al dente, około 8 minut. Odcedzić.
2Na patelni przyrumienić cebulę i mieloną wołowinę. Dodać sos do spaghetti i dusić przez 15 minut.
3Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić naczynie żaroodporne i układać kolejno warstwy: połowę makaronu ziti, ser provolone, śmietanę, połowę sosu mięsnego, resztę ziti, mozzarellę i resztę sosu. Wierzch posypać parmezanem.
4Piec przez 30 minut, do momentu aż ser się roztopi.
Porcja dla:
10 osób