Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
55 min.

Pewna pani, z którą pracowałam, przyniosła kiedyś to danie i wszystkim bardzo smakowało. Od tamtego czasu króluje na moim stole, uwielbiane przez gości. Równie pyszne w wersji wegetariańskiej!

Składniki:

  • 500 g makaronu ziti (lub rurki)
  • 1 cebula, posiekana
  • 500 g mielonej chudej wołowiny
  • 2 słoiki (po 750 g) sosu do spaghetti
  • 170 g sera provolone w plasterkach
  • 350 g kwaśnej śmietany
  • 170 g startej mozzarelli
  • 2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

1Do garnka z dużą ilością osolonej gotującej się wody wrzucić makaron i ugotować al dente, około 8 minut. Odcedzić.

2Na patelni przyrumienić cebulę i mieloną wołowinę. Dodać sos do spaghetti i dusić przez 15 minut.

3Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić naczynie żaroodporne i układać kolejno warstwy: połowę makaronu ziti, ser provolone, śmietanę, połowę sosu mięsnego, resztę ziti, mozzarellę i resztę sosu. Wierzch posypać parmezanem.

4Piec przez 30 minut, do momentu aż ser się roztopi.

Porcja dla:

10 osób