Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Dodatek do głównego dania na obiad, albo podawane z pokruszonym serem feta lub kozim, stanowią doskonałą partię dla świeżej bagietki.

Składniki:

  • 1/2 kg marchwi
  • 3 łyżki masła
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Przygotowanie:

1Marchewki umyć, obrać i pokroić wzdłuż na cztery części, a uzyskane słupki przeciąć w połowie ich wysokości.

2Do rondelka dać masło, cukier, sól, pieprz, imbir i marchewki, i zalać wodą (aby zakrywała marchewki). Dusić ok. 10 minut, pod koniec dodać posiekany koperek i gotować aż do odparowania wody.

Porcja dla:

4 osób