Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
7210 min.

Uwaga miłośnicy małosolnych: nadchodzi sezon ogórkowy, więc będziemy się nimi objadać na śniadanie, obiad i na kolację! Trzeba tylko cierpliwie zaczekać kilka dni…

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych (do kiszenia)
  • 2 litry wody, przegotowanej i ostudzonej
  • 1-3 główki czosnku (wedle upodobań), obrane
  • 1 wiązka kopru, usunąć twarde łodygi
  • 2 łyżki soli
  • 1 kamień – dość duży, płaski

Przygotowanie:

1Ogórki porządnie umyć. Przygotować duży, czysty słój. W przestudzonej, przegotowanej wodzie rozpuścić sól.

2Ogórki ułożyć ciasno w słoju, dodać obrane, całe ząbki czosnku.

3Między ogórki powciskać koper w większych kawałkach, także zielone łodygi i kwiatostany. Można też ogórki przełożyć koperkiem zamiast go wciskać między ogórki. Następnie zalać ogórki posoloną wodą (woda musi całkowicie przykrywać ogórki).

4Przykryć ogórki talerzykiem, a talerzyk przycisnąć kamieniem, aby ogórki nie pływały po powierzchni. (A więc talerzyk musi być ciut mniejszy niż otwór w słoiku.)

5Odstawić do zacienionego miejsca na kilka dni. Po 3 dniach można spróbować, czy są dobre. Z każdym dniem będą bardziej „ukiszone”, ale moim zdaniem najlepiej smakują na piąty dzień.

Porcja dla:

15 osób