10 min.
7210 min.
Uwaga miłośnicy małosolnych: nadchodzi sezon ogórkowy, więc będziemy się nimi objadać na śniadanie, obiad i na kolację! Trzeba tylko cierpliwie zaczekać kilka dni…
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych (do kiszenia)
- 2 litry wody, przegotowanej i ostudzonej
- 1-3 główki czosnku (wedle upodobań), obrane
- 1 wiązka kopru, usunąć twarde łodygi
- 2 łyżki soli
- 1 kamień – dość duży, płaski
Przygotowanie:
1Ogórki porządnie umyć. Przygotować duży, czysty słój. W przestudzonej, przegotowanej wodzie rozpuścić sól.
2Ogórki ułożyć ciasno w słoju, dodać obrane, całe ząbki czosnku.
3Między ogórki powciskać koper w większych kawałkach, także zielone łodygi i kwiatostany. Można też ogórki przełożyć koperkiem zamiast go wciskać między ogórki. Następnie zalać ogórki posoloną wodą (woda musi całkowicie przykrywać ogórki).
4Przykryć ogórki talerzykiem, a talerzyk przycisnąć kamieniem, aby ogórki nie pływały po powierzchni. (A więc talerzyk musi być ciut mniejszy niż otwór w słoiku.)
5Odstawić do zacienionego miejsca na kilka dni. Po 3 dniach można spróbować, czy są dobre. Z każdym dniem będą bardziej „ukiszone”, ale moim zdaniem najlepiej smakują na piąty dzień.
Porcja dla:
15 osób