Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
110 min.

Szybki, domowy pasztet z wątróbek drobiowych z dodatkiem pistacji. Polecam z dodatkiem powideł śliwkowych.

Składniki:

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 1 jajko
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 1 czerstwa bułka
  • 150 ml mleka (3,2%)
  • olej
  • 1 cebula

Przygotowanie:

1Wątróbki umyć, oczyścić i wysuszyć.

2Jajko roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Do masy jajecznej dodać 100 g wątróbki i włożyć do lodówki na 30 minut.

3Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

4Bułkę namoczyć w mleku.

5Na rozgrzanym oleju podsmażyć na złoty kolor cebulkę pokrojoną w drobną kostkę.

6Na patelnię do cebuli dodać wątróbkę doprawić solą i pieprzem i smażyć aż do ścięcia się podrobów.

7Podsmażoną wątróbkę wystudzić i dodać do niej masę śmietanowo-jajeczną z lodówki oraz bułkę namoczoną w mleku. Wszystkie składniki dokładnie zmielić, doprawić majerankiem, gałką, a na koniec dodać pistacje i wymieszać.

8Foremkę o wymiarach 15 cm x 30 cm wyłożyć pergaminem i wyłożyć do niej pasztet.

9Piec przez 45-50 minut.

Porcja dla:

1 osoby