30 min.
50 min.
110 min.
Szybki, domowy pasztet z wątróbek drobiowych z dodatkiem pistacji. Polecam z dodatkiem powideł śliwkowych.
Składniki:
- 400 g wątróbki drobiowej
- 1 jajko
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 1 czerstwa bułka
- 150 ml mleka (3,2%)
- olej
- 1 cebula
Przygotowanie:
1Wątróbki umyć, oczyścić i wysuszyć.
2Jajko roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Do masy jajecznej dodać 100 g wątróbki i włożyć do lodówki na 30 minut.
3Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
4Bułkę namoczyć w mleku.
5Na rozgrzanym oleju podsmażyć na złoty kolor cebulkę pokrojoną w drobną kostkę.
6Na patelnię do cebuli dodać wątróbkę doprawić solą i pieprzem i smażyć aż do ścięcia się podrobów.
7Podsmażoną wątróbkę wystudzić i dodać do niej masę śmietanowo-jajeczną z lodówki oraz bułkę namoczoną w mleku. Wszystkie składniki dokładnie zmielić, doprawić majerankiem, gałką, a na koniec dodać pistacje i wymieszać.
8Foremkę o wymiarach 15 cm x 30 cm wyłożyć pergaminem i wyłożyć do niej pasztet.
9Piec przez 45-50 minut.
Porcja dla:
1 osoby