20 min.
110 min.
850 min.
Kiedy tylko jest jakaś ważna okazja do świętowania – piekę kaczkę. Powinno się ją marynować przez co najmniej 12 godzin przed pieczeniem. Do kaczki zwykle podaję brokuły i „ziemniaki księżnej”. Nadzienie może też posłużyć do innego drobiu.
Składniki:
- 1 marchew, obrana i z grubsza pokrojona
- 1 korzeń pietruszki, obrany i z grubsza pokrojony
- 1 cebula, obrana i z grubsza pokrojona
- 500 ml białego wina
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziaren białego pieprzu
- 1 kaczka, oczyszczona i umyta
Przygotowanie:
1Dzień wcześniej przygotować marynatę: w misce wymieszać pietruszkę z marchwią, cebulą i przyprawami i polać białym winem. Wymieszać wszystko dobrze. Do drugiej miski włożyć kaczkę i polać ją marynatą. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
2Nadzienie: wymieszać kasztany z chlebem, jabłkiem i jajkiem, doprawić solą, pieprzem i estragonem.
3Rozgrzać piekarnik do 220 C. Wyjąć kaczkę z marynaty, marynatę przecedzić na sicie. Osuszyć kaczkę na zewnątrz i wewnątrz ręcznikami papierowymi i natrzeć solą i pieprzem. Napełnić kaczkę nadzieniem i zamknąć otwór wykałaczkami. Do brytfanki wlać olej rzepakowy, włożyć do niego kaczkę piersią do góry i piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut, aż się przyrumieni.
4Marynatę podgrzać w rondelku i wlać do brytfanki z kaczką. Przykryć brytfankę (pokrywką lub folią aluminiową). Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 C i piec kaczkę przez około 90 minut. Wyjąć kaczkę z brytfanki i położyć na dużej blasze. Umieścić pod grillem w piekarniku i grillować w wysokiej temperaturze, aby przypiec skórkę. Wyjąć z piekarnika, przykryć folią aluminiową i przechowywać w cieple.
5Sos z brytfanki przecedzić przez sito, aby pozbyć się przypalonych cząstek mięsa, zebrać tłuszcz. Gotować sos na dużym ogniu do chwili, aż pozostanie około 1/3, doprawić solą i pieprzem. Kaczkę pokroić i podawać z sosem.
Porcja dla:
4 osób