Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Wyśmienite panierowane kiszone ogórki, smażone w głębokim oleju. Przepis ten można zastosować także do marynowanej papryki.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 0,5 łyżeczki ostrego sosu chili na bazie octu
  • 0,75 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0,25 łyżeczki soli ziołowej
  • 0,25 łyżeczki czosnku granulowanego

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać 2 jajka z 1/4 szklanki mąki, maślanką, sosem Worcestershire, sosem chili, pieprzem cayenne, solą ziołową i czosnkiem granulowanym.

2W oddzielnej misce wymieszać mąkę kukurydzianą z 2 szklankami mąki pszennej, solą i 3/4 łyżeczki pieprzu.

3Rozgrzać olej w garnku lub frytkownicy do 180°C.

4Odsączone ogórki zanurzać w mieszance z maślanką, a następnie obtaczać w mieszance mącznej. Smażyć w głębokim oleju, aż będą złote. Odsączyć na papierowym ręczniku. Posolić i popieprzyć do smaku

Porcja dla:

12 osób