Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Wyśmienite panierowane kiszone ogórki, smażone w głębokim oleju. Przepis ten można zastosować także do marynowanej papryki.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 0,5 łyżeczki ostrego sosu chili na bazie octu
- 0,75 łyżeczki pieprzu cayenne
- 0,25 łyżeczki soli ziołowej
- 0,25 łyżeczki czosnku granulowanego
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać 2 jajka z 1/4 szklanki mąki, maślanką, sosem Worcestershire, sosem chili, pieprzem cayenne, solą ziołową i czosnkiem granulowanym.
2W oddzielnej misce wymieszać mąkę kukurydzianą z 2 szklankami mąki pszennej, solą i 3/4 łyżeczki pieprzu.
3Rozgrzać olej w garnku lub frytkownicy do 180°C.
4Odsączone ogórki zanurzać w mieszance z maślanką, a następnie obtaczać w mieszance mącznej. Smażyć w głębokim oleju, aż będą złote. Odsączyć na papierowym ręczniku. Posolić i popieprzyć do smaku
Porcja dla:
12 osób