Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
1520 min.

Ten wyśmienity pasztet jest doskonały na specjalne okazje. W jego skład wchodzą: wątróbki drobiowe, pierś drobiowa, mięso kiełbasiane, szynka, suszone śliwki i migdały, a całość się zapieka. Trzeba go przygotować zawczasu i zostawić na jeden dzień w lodówce. Później można go przechowywać w lodówce przez co najmniej tydzień. Podawać ze świeżą bagietką lub z krakersami.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku (tylko listki)
  • 100 g migdałów
  • 100 g suszonych śliwek
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka, pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wysmarować masłem formę do pieczenia pasztetów.

2Wątróbki wraz z szynką włożyć do miski robota kuchennego i zmiksować na bardzo drobno. Dodać mięso kiełbasiane, jajko i tymianek, doprawić pieprzem i ponownie zmiksować.

3Na patelni, na oliwie smażyć piersi kurczaka na średnim ogniu przez 10 minut. Dodać do zmiksowanej masy. Wmieszać migdały i śliwki i przełożyć całość do formy. Na wierzchu ułożyć liście laurowe.

4Piec przez 1 godzinę w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć z piekarnika, a następnie wstawić na co najmniej 1 dzień do lodówki.

Porcja dla:

12 osób