20 min.
60 min.
1520 min.
Ten wyśmienity pasztet jest doskonały na specjalne okazje. W jego skład wchodzą: wątróbki drobiowe, pierś drobiowa, mięso kiełbasiane, szynka, suszone śliwki i migdały, a całość się zapieka. Trzeba go przygotować zawczasu i zostawić na jeden dzień w lodówce. Później można go przechowywać w lodówce przez co najmniej tydzień. Podawać ze świeżą bagietką lub z krakersami.
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka świeżego tymianku (tylko listki)
- 100 g migdałów
- 100 g suszonych śliwek
- 2 pojedyncze piersi kurczaka, pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wysmarować masłem formę do pieczenia pasztetów.
2Wątróbki wraz z szynką włożyć do miski robota kuchennego i zmiksować na bardzo drobno. Dodać mięso kiełbasiane, jajko i tymianek, doprawić pieprzem i ponownie zmiksować.
3Na patelni, na oliwie smażyć piersi kurczaka na średnim ogniu przez 10 minut. Dodać do zmiksowanej masy. Wmieszać migdały i śliwki i przełożyć całość do formy. Na wierzchu ułożyć liście laurowe.
4Piec przez 1 godzinę w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć z piekarnika, a następnie wstawić na co najmniej 1 dzień do lodówki.
Porcja dla:
12 osób