10 min.
10 min.
Prosty przepis na sos czosnkowy który bazuje na libańskim sosie czosnkowym. Można go podawać do mięsa z grilla, jako dressing do sałatki, do pizzy, czy do innych potraw. Robię go od lat i stwierdzam, że blender ręczny najlepiej wydobywa smak tego sosu niż zwykły blender stojący. Jeśli chcecie podwoić ilość sosu, możecie podwoić ilość wszystkich składników z wyjątkiem soli – wtedy trzeba jej dodać ok. 1,5 łyżki.
Składniki:
- 1 główka czosnku, posiekana
- 1 łyżka soli morskiej
- 1/2 szklanki (120 ml) soku z cytryny
- 1 szklanka (235 ml) oleju roślinnego
- 1 szklanka (235 ml) oliwy z oliwek (NIE extra virgin)
Przygotowanie:
1Umieścić wszystkie składniki w naczyniu o pojemności ok. 1 litra. Zanurzyć blender ręczny tak, aby opierał się na dnie naczynia. Miksować, pozostawiając blender cały czas na dnie naczynia, przez 1-2 minuty, aż masa zgęstnieje.
2Przechylić blender, aby zebrać niezmiksowane składniki z brzegów naczynia i przesuwać go do góry aby sos się lepiej wymieszał. Miksować aż sos będzie miał konsystencję majonezu.
Porcja dla:
600 osób