Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
10 min.

Prosty przepis na sos czosnkowy który bazuje na libańskim sosie czosnkowym. Można go podawać do mięsa z grilla, jako dressing do sałatki, do pizzy, czy do innych potraw. Robię go od lat i stwierdzam, że blender ręczny najlepiej wydobywa smak tego sosu niż zwykły blender stojący. Jeśli chcecie podwoić ilość sosu, możecie podwoić ilość wszystkich składników z wyjątkiem soli – wtedy trzeba jej dodać ok. 1,5 łyżki.

Składniki:

  • 1 główka czosnku, posiekana
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1/2 szklanki (120 ml) soku z cytryny
  • 1 szklanka (235 ml) oleju roślinnego
  • 1 szklanka (235 ml) oliwy z oliwek (NIE extra virgin)

Przygotowanie:

1Umieścić wszystkie składniki w naczyniu o pojemności ok. 1 litra. Zanurzyć blender ręczny tak, aby opierał się na dnie naczynia. Miksować, pozostawiając blender cały czas na dnie naczynia, przez 1-2 minuty, aż masa zgęstnieje.

2Przechylić blender, aby zebrać niezmiksowane składniki z brzegów naczynia i przesuwać go do góry aby sos się lepiej wymieszał. Miksować aż sos będzie miał konsystencję majonezu.

Porcja dla:

600 osób