10 min.
15 min.
25 min.
Szybko przyrządzany, kolorowy sos ze śródziemnomorskich warzyw doskonale smakuje ze smażonymi stekami jagnięcymi. Podawać z bagietką do zbierania sosu lub pieczywem czosnkowym.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
- 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
- 2 cukinie, pokrojone w kostkę
- 1 mały koper włoski, posiekany
Przygotowanie:
1Odłożyć około 2 łyżeczek oliwy, a resztę rozgrzać na głębokiej patelni. Wrzucić cebulę, paprykę, cukinię, koper włoski, czosnek i zioła. Smażyć przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną i lekko się przyrumienią.
2Lekko posmarować steki z obu stron resztą oliwy i posypać odrobiną soli i pieprzu. Smażyć, przewracając raz na drugą stronę na patelni o grubym dnie lub grillowej, ewentualnie piec w opiekaczu przez 5–8 minut (w zależności od grubości), żeby były lekko różowe w środku. Zestawić z ognia.
3Dodać do warzyw pomidory i tapenadę. Dusić na małym ogniu przez 3–4 minuty, aż zmiękną. Przełożyć steki do warzyw i podawać.
Porcja dla:
4 osób