Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Szybko przyrządzany, kolorowy sos ze śródziemnomorskich warzyw doskonale smakuje ze smażonymi stekami jagnięcymi. Podawać z bagietką do zbierania sosu lub pieczywem czosnkowym.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 2 cukinie, pokrojone w kostkę
  • 1 mały koper włoski, posiekany

Przygotowanie:

1Odłożyć około 2 łyżeczek oliwy, a resztę rozgrzać na głębokiej patelni. Wrzucić cebulę, paprykę, cukinię, koper włoski, czosnek i zioła. Smażyć przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną i lekko się przyrumienią.

2Lekko posmarować steki z obu stron resztą oliwy i posypać odrobiną soli i pieprzu. Smażyć, przewracając raz na drugą stronę na patelni o grubym dnie lub grillowej, ewentualnie piec w opiekaczu przez 5–8 minut (w zależności od grubości), żeby były lekko różowe w środku. Zestawić z ognia.

3Dodać do warzyw pomidory i tapenadę. Dusić na małym ogniu przez 3–4 minuty, aż zmiękną. Przełożyć steki do warzyw i podawać.

Porcja dla:

4 osób