Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Wspaniały przepis na kurczaka, który przygotowuję od wielu lat. Pieczone delikatne mięso z piersi pachnące cytryną, polane pieczarkowym sosem. Pyszne podawane z ryżem i świeżymi warzywami.

Składniki:

  • 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 50 g masła
  • 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 120 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki mąki przennej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 205 stopni C.

2Do żaroodpornego naczynia wlać oliwę, ułożyć w nim kurczaka, smarując oliwą ze wszystkich stron. Na wierzch wycisnąć sok z połowy cytryny. Resztę cytryny pokroić w plasterki i ułożyć na filetach kurczaka. Piec przez 40 minut.

3Na patelni stopić masło. Dodać pokrojone pieczarki. Dusić, mieszając, przez około 6 minut. Posypać mąką i wymieszać. Dolać bulion i cały czas mieszając, gotować, aż sos zgęstnieje. Na koncu dodać posiekaną natkę. Sosem polać upieczonego kurczaka.

Porcja dla:

6 osób