Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
230 min.
230 min.
Wątroba wołowa może być bardzo krucha i soczysta, jeśli się ją odpowiednio upiecze. Najlepsza jest pieczona właśnie w mleku. To bardzo tani, prosty obiad z kilku składników, a wszystkim smakuje.
Składniki:
- 1 kg wątroby wołowej
- 500 ml mleka
- sól i pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1Wątróbkę umyć kilkakrotnie pod bieżącą wodą, a następie zalać wodą i odstawić na 5 minut.
2Odlać wodę, a wątróbkę zalać mlekiem tak, aby była nim całkiem przykryta. Odstawić na 3 godziny.
3Wyjąć wątróbkę z mleka, oprószyć solą i pieprzem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać mlekiem, w którym się moczyła.
4Piec w 180°C przez 40 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Porcja dla:
3 osób