Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
230 min.

Wątroba wołowa może być bardzo krucha i soczysta, jeśli się ją odpowiednio upiecze. Najlepsza jest pieczona właśnie w mleku. To bardzo tani, prosty obiad z kilku składników, a wszystkim smakuje.

Składniki:

  • 1 kg wątroby wołowej
  • 500 ml mleka
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

1Wątróbkę umyć kilkakrotnie pod bieżącą wodą, a następie zalać wodą i odstawić na 5 minut.

2Odlać wodę, a wątróbkę zalać mlekiem tak, aby była nim całkiem przykryta. Odstawić na 3 godziny.

3Wyjąć wątróbkę z mleka, oprószyć solą i pieprzem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać mlekiem, w którym się moczyła.

4Piec w 180°C przez 40 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Porcja dla:

3 osób