Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
50 min.

Wątróbka duszona w multicookerze z cebulką, w śmietanie – pyszna i prosta. Można podać do ziemniaków albo po prostu z chlebem.

Składniki:

  • 600 g wątroby wołowej
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki śmietany
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Wątrobę przepłukać pod bieżącą wodą. Pokroić na kawałki. Oprószyć mąką.

2Cebulę pokroić w półpierścienie. Włożyć cebulę i masło do miski multicookera i włączyć tryb „smażenie” na 7 minut.

3Gdy smażenie się skończy, dodać wątrobę, doprawić solą i pieprzem i wymieszać z cebulą.

4Na wierzch wyłożyć śmietanę i wyrównać łyżką.

5Multicooker ustawić na tryb „duszenie” na 40 minut. Na koniec duszenie dobrze wymieszać wszystko.

Porcja dla:

6 osób